Ford en Hermes onderzoeken de toekomst van bezorging aan huis

21/06/2021

Pakketbezorging aan huis maakt meer dan ooit deel uit van ons dagelijks leven, maar de manier waarop wij onze pakketten ontvangen, gaat mogelijk veranderen in de toekomst. Ford is daarom een nieuw onderzoeksprogramma gestart dat is gericht op zelfrijdende bedrijfswagens. Het onderzoek is gestart om bedrijven in Europa te helpen begrijpen hoe zij in hun bedrijfsactiviteiten kunnen profiteren van autonome voertuigen.

Ford kondigt nieuw Europees onderzoeksprogramma aan naar zelfrijdende auto's
Hermes, één van de grootste bezorgdiensten voor particulieren, is het eerste bedrijf dat in het kader van dit programma met Ford gaat samenwerken. Het onderzoek, waarin gebruik wordt gemaakt van een Ford bedrijfswagen, heeft als doel beter inzicht te krijgen in hoe andere weggebruikers zouden reageren op een kennelijk onbemande bedrijfswagen.

De speciaal aangepaste Ford Transit is voorzien van sensoren die een werkelijk onbemand voertuig imiteren, plus een “menselijke bestuurdersstoel” van waaruit het voertuig wordt bediend. Hierdoor kan een ervaren, verborgen chauffeur het voertuig besturen terwijl anderen de indruk krijgen dat er niemand achter het stuur zit.

Voor ons plan om autonome voertuigen de weg op sturen, is het belangrijk dat we ons niet alleen richten op het verwezenlijken van de technologie, maar ook op de bedrijfsactiviteiten van onze klanten”, zegt Richard Balch, directeur Autonomous Vehicles and Mobility bij Ford Europa. “Er bestaat duidelijk geen betere manier om erachter te komen welke aanpassingen zij mogelijk moeten verrichten dan dergelijke processen in de praktijk te ervaren.

Ford is sinds zes jaar in Europa toonaangevend in de bedrijfswagenmarkt. Door deze ervaring te koppelen aan de expertise van bezorgdiensten, wil Ford nieuwe mogelijkheden en modellen voor autonome voertuigactiviteiten identificeren – met name om inzicht te krijgen in hoe bestaande processen en menselijke interacties kunnen samenwerken met geautomatiseerde voertuigen. De geplande inzet van bedrijfswagens en de vele menselijke interacties vormen een ideale testcase.

Neem contact op

De verantwoordelijkheden van de bestuurder van een bedrijfswagen gaan soms verder dan alleen van de ene naar de andere bestemming rijden. Zo kan een bestuurder bijvoorbeeld ook de opdracht krijgen om goederen te sorteren en te laden, deze persoonlijk aan de ontvangers te overhandigen, of indien dit niet mogelijk is, ze weer in te laden.

In dit onderzoek is de rol van de bestuurder echter puur passief, namelijk het besturen van het voertuig. Koeriers die de bedrijfswagen te voet ondersteunen, hebben een app op hun smartphone waarmee zij het voertuig kunnen oproepen en op afstand de laaddeur kunnen openen nadat het voertuig veilig is geparkeerd. Eenmaal in de laadruimte wordt de koerier door middel van spraakberichten en digitale schermen naar het kastje geleid met de pakketten die moeten worden bezorgd.

Inzicht in menselijke interactie met het voertuig, en het ontwikkelen hiervan, zal ervoor zorgen dat bedrijfsprocessen ook zonder de aanwezigheid van een bestuurder veilig kunnen worden uitgevoerd.

Wij zijn verheugd om met Ford samen te werken aan deze proof-of-concept-test, waarin het draait om inzicht in de mogelijkheden van autonome voertuigen en de rol die zij op de langere termijn zouden kunnen vervullen in het bezorgen van pakketten”, zegt Lynsey Aston, hoofd Product, Innovation and Onboarding. “Wij zijn voortdurend aan het innoveren om zulke concepten uit te onderzoeken en vervolgens te verkennen, en zijn benieuwd naar de eerste bevindingen, die ongetwijfeld nuttig zullen zijn voor de hele sector.

Ford onderzoekt nu al hoe zelfrijdende voertuigen naadloos kunnen worden geïntegreerd in ons dagelijkse leven. Zo werken onderzoekers aan de ontwikkeling van een visuele taal op basis van lichtsignalen waarmee andere automobilisten, voetgangers en fietsers duidelijk wordt gemaakt wat een autonoom voertuig zal gaat doen.


Nieuws

Promoties

Bekijk de laatste promoties

Nieuws

Lees het laatste nieuws